onsdag, juni 06, 2007

Fengsler hjelper ikke - hurra for Knut Storberget!

Update 2009-10-30: En artikkel i The Economist (2009-09-22) refererer til ett område i High Point, North Carolina, hvor man ved å tenke annerledes ift. straff har klart å gjøre et område om fra åpenlyst dopmarked med voldelig krim, til et bebolig, noenlunde hyggelig strøk. Jeg føler artikkelen tildels backer opp resten av denne posten. (hat tip Anders H.)

Jeg har alltid vært forundret over poenget med fengsler. Fengsel er måten vi i all hovedsak avstraffer på i Norge når bøter ikke er strengt nok. Poenget med straff er i dag firedelt:

 1. Allmenprevensjon - Skremme oss fra å gjøre kriminelle ting
 2. Individualprevensjon - Den straffede skal innse hvor slemt det er å gjøre kriminelle ting, og ikke gjøre det igjen
 3. Inkapasitering - Mens man sitter i fengsel er det vanskelig å gjøre flere kriminelle ting.
 4. Gjengjeldelse - "Hevn"
#1 virker nok til en viss grad - de fleste folk vil gjerne slippe å sitte i fengsel. #3 virker temmelig godt mens den kriminelle sitter inne - men han skal jo ut i samfunnet igjen, en eller annen gang. #4 er ett vesentlig element for at man ikke skal ende opp i ett lynsje-samfunn, hvor folk bokstavelig talt tar saken i egne hender.

Men, #2, individualprevensjon, er og har alltid vært, fullstendig, helt og holdent, totalt og fantastisk FEIL. Man blir ikke snillere av å bli straffet. Man blir faktisk, på mange måter, slemmere.
 • Man får hevn-tanker. Hvis man synes man er straffet for hardt, så får man en "fuck the society" tankegang - "jeg skal faenmeg aldri bli lovlydig, FUCKERS!"
  • .. og mange som blir dyttet i fengsel får nok for lange straffer - det har vært ropt om høyere straffer av for eksempel FrP'ere i mange år, og det har det blitt.
 • Man får ett stort kriminelt nettverk. Hver enda en av de andre som sitter der inne, er også kriminelle.
  • I tillegg er det god sjanse for at man ender opp i "kriminell rekruttering" - man har får jo mange nye venner, hvor flere er mer kriminelle enn seg selv. Kanskje det er en jobb til akkurat deg neste gang vi skal gjøre ett bankran?
 • Man blir REVET ut av det vanlige samfunnet, blir dyttet inn i ett 100% kriminelt samfunn, og så skal man tilbake til det vanlige samfunnet igjen.
  • Hvor boligen kanskje ikke lenger venter
  • .. eller hvor man kanskje allerede ikke hadde bolig.
  • Hvor man selvfølgelig har mistet den eventuelle jobben man hadde..
  • .. og det er vanskeligere å få ny jobb. Man er jo kriminell, og i tillegg har man stått utenfor jobbsituasjon i flere år.
  • I realiteten står nok det aller meste direkte mot dine odds.
Dette viser seg også i "gjentakelsesstatistikkene" - det er godt over 50% av alle insatte som havner inn igjen. (Det er imidlertid utrolig nok ikke veldig mange gode statistikker over dette, de fleste omhandler tydeligvis seksualforbrytere. Hvis du vet om noe god data, gi meg ett hint i en kommentar. Jeg har hørt noe så drøyt som 90%, men dette er tydeligvis litt i overkant.).

En hel haug med folk soner dommer for å kjøre for fort, økonomiske svindlinger, og å trikse litt med båtsertifikater. Man kan sannsynligvis anta at disse utgjør en god andel av dem som faktisk ikke havner inn igjen. Det er dermed grunn til å lure på hvor mange av de "gode gamle kriminelle" som noensinne kommer seg ut av inn-og-ut-og-inn-igjen runddansen.

FrP'erne har det jo enkelt, og maser om lengre straffer hele tiden. Det er jo forsåvidt fornuftig, hvis du har ett menneskesyn som er i retning av at det faktisk IKKE er menneskelig å feile. Ta denne til det litt ekstreme, som jo er det eneste som faktisk gir mening i følge logikken deres, så bør en person som blir tatt for å bøffe en sjokolade når han er 12 år, puttes i fengsel for livstid. Han kommer sikkert til å gjøre noe igjen (og det er jo faktisk sant også, så bra som vi nettopp har sett at fengsler lærer deg opp til å bli en god kriminell gjenganger).

Det finnes faktisk en måte som ville ha funket fullstendig, og det er å putte hver eneste person i fengsel fra de var født, og la dem sitte der til de dør. Eneste problemet er at dette selvfølgelig også innbefatter meg og deg, og vi får jo ett problem med hvem som skal passe på oss alle sammen - de er jo (potensielt) kriminelle de også. Det er jo også en liten problemstilling med hvem som skulle drive hele landet og fø de kriminelle.

Nei takk, ikke la oss bli som USA, ihvertfall - de har rekordene for verdens største fengselsbefolkning i absolutte mål (antall folk - mer enn to millioner), og for verdens største prosentandel (7.4 promille, altså nær en prosent - merk at USA har to typer fengsel, jail og prison). Ser man på svarte amerikanere spesifikt er det 3.4 prosent, og for meksikanere 1.2 prosent. Tenk på det!

Til sammenligning har 3/4 av verdens land under 1.5 promille, og i EU har England rekorden med sine 1,41 promille (nov. 2003). Sverige har 0.73 promille, Danmark 0.64, og Norge 0.59 (alle fra sept. 2002). (kilde, pdf, og her)

Jeg har alltid tenkt og påstått at det er utrolig at vi fremdeles bruker dette som hovedavstraffingsmetode, gitt at det så til de grader har vist seg å ikke virke - de kriminelle blir jo regelrett mer kriminelle. Dette synes, ihvertfall for min del, så ufattelig innlysende at jeg lurer på hva politikerne som sitter på disse avgjørelsene egentlig holder på med.

Det er derfor gledelig å se at vår justisminister for tiden, Knut Storberget, har satt i gang en rekke initiativ for å se på akkurat dette.
 • Det skal legges fram en ny stortingsmelding i 2008 som har til formål å se på kriminalomsorgen.

  "... viktige utfordringer ... med å heve kvaliteten på soningstilbudet, møte fremtidig kriminalitetsutvikling, redusere tilbakefall, etablere alternative straffereaksjoner ..."

For å få bakgrunn for arbeidet med denne stortingsmeldingen, prøver han å få innspill fra flere hold, og har satt i gang noen interessante små prosjekt.
 • Tenketårnet, hvor "Sju fag- og kulturpersonligheter møtes på Bastøy fyr for å diskutere fremtidens kriminalomsorg".

  "En overordnet målsetting for meldingen er å forsterke innsatsen for å finne alternativer til fengsel og å bli mer effektive i forhold til rehabilitering.". Bl.a. var Kristoffer Joner med her, som nok var en grunn til at Aftenposten sitt A-magasin hadde en god tre-siders om dette i sist utgave (desverre er den ikke online).

 • Tappetårnet, hvor folk fra kriminalomsorgen har fått tenke på hvordan straff fungerer. Festlig navn synes jeg - poenget er visst at den skal "tappe kunnskap internt", og ikke at de er drukkenbolter hele gjengen!

  "I to dager var sju personer samlet for å tenke nytt og fremtidsrettet om norsk straffegjennomføring. Alle hadde de tilknytning til kriminalomsorgen, enten som ledere, tillitsvalgte, tilsatte eller fengselsaspiranter, og samlet utgjorde de et vidt spekter av erfaringer og perspektiver."

 • Han snakket videre med 100 elever for å høre innspill fra den unge generasjonen.

  ".. i underkant av 100 samfunnsfagselever [møtte] statsråden mandag 21.mai. Elevene var spesielt invitert til å komme med innspill i forhold til ungdommens holdninger til straff og straffedømte."
Kriminalomsorgens årlige konferanse "Faget i fokus" har også dette som fokus. Blant agendaen finner vi interessante punkter som:
 • Kriminalomsorgen mot 2020 – om Tenketårnets arbeid
 • Framtidens straffer - om anbefalingene fra en dansk arbeidsgruppe om framtidens straffer v/Annette Esdorf, visedirektør, Direktorat for kriminalforsorgen, Danmark
 • Paneldiskusjon: Hva slags kriminalomsorg vil vi ha i framtiden? Innledning ved ’Tappetårnet’
 • ”Innføringen av elektronisk kontroll i Norge”
 • ”Nye fengselsregimer i Nederland med vekt på teknologisk innhold og muligheter” (tbc) v/Ton Daans, prosjektleder The New Prison, Dutch National Prison Service
 • Verdigrunnlag, etikk og mål for kriminalomsorgen v/Egil Larsen, leder for grunnutdanningen, KRUS
 • Framtidens straffereaksjoner – og former
 • Innholdet i varetekt og straffegjennomføring
 • Tilbakeføringsgarantien (".. som gjennom et tett samarbeid mellom etatene skal hjelpe løslatte i jobb eller til utdanning")
 • Kunnskapsbasert kriminalomsorg
Spesielt synes jeg personlig "elektronisk kontroll" høres lovende ut. Dette er en greie som jeg mener jeg leste en artikkel i ett eller annet sånn avis-magasin om for mange år siden, som handlet om ei dame i Sverige som gjennomførte straff av denne typen. Poenget er at du gjennomfører straffen hjemme, hvor en elektronisk fotlenke passer på at du holder deg innenfor ditt eget hus i gitte perioder. Man kan for eksempel ha mulighet til å være utenfor huset hverdager i tidsrommet 7-17 for å kunne gå på jobb som vanlig. Ellers må man forholde seg innendørs. Hvis dette brytes, så vil det få følger, for eksempel å bli putta i vanlig fengsel.

Dette løser ihvertfall opp i problematikken med "kriminell rekruttering", hvor man slipper å sone sammen med et lass av andre mer eller mindre kriminelle, og dermed ihvertfall ikke får noen positive innspill til samfunnet.

En annen ting som er fullstendig åpenbart er at utdanning burde bli nærmest påbudt inni fengsler. Det er fantastisk å høre at ett studietilbud kan bli tatt fra deg som straff hvis du gjør noe galt inni fengselet, det burde jo heller vært motsatt: "Jaja, Trulte, synd med den der slåsskampen i går - nå blir det enda ett år med utdanning på deg! Du har jo allerede mastergrad i både litteratur, data og biologi, så vi får vel heller se om vi kan ordne en doktorgradsutdanning til deg denne gangen!"

Jeg håper Storberget's iniativ og stortingsmelding fører fram til noe fornuftig.

Update 2009-12-08: En artikkel i Dagens Næringsliv's "D2" - "Dette huset holder Kay Ove rusfri" - handler om problemstillingen med at folk som kommer ut av fengsel ikke har noe plass å bo, og dermed, meget selvfølgelig, ramler rett tilbake til rus og krim.

7 kommentarer:

Ramon Arellano sa...

Artig lesning, Endre! Jeg holder med deg. Som chilener hadde jeg foretrukket at man refererte til USA som "Nord-Amerika" og ikke "Amerika". De svina kan ikke uttale seg på vegne av hele kontinentet ; )

Endre Stølsvik sa...

Ramon: Check! Amerika->USA!

Marianne sa...

Og så er det jo det poenget med at som innsatt får man mer dagpenger hvis man jobber eller studerer enn hvis man ikke gjør noen av delene. Forsåvidt en grei tanke, men i sommermånedene er det ingen studietilbud, så ergo lønner det seg å jobbe (for "sommerjobbene" er "tatt" av de som allerede jobber) mens man sitter inne, i stedefor å prøve å skolere seg mens man soner. Nok en nedadgående spiral.

René sa...

Det er litt blest om pensjonsfondet for tiden - hvordan Norge prøver seg på moralsk forsvarlig investering med et av de største fondene i verden.

Hva med å legge dette på is og kjøpe australia?

Endre Stølsvik sa...

.. mon ikke engelskmennene allerede har kommet oss i forkjøpet med den tanken?

John sa...

Morsom lesning Endre, men ser at du helt har glemt det viktigste punktet ang avstraffelse... Du fokuserer utelukkende på samfunnet og de kriminelle når du bruker firedelingen av avstraffelse. Det som jeg virkelig hadde trodd at du som en samfunnsmessig engasjert mann ville ha husket på å ta med er punkt 5 - oppreiselse, validering av ofre, kall det hva du vil... Den eneste måten å få ned mørketallene for anmeldte voldtekter er å la de skjulte ofrene se at det ikke er bortkastet å anmelde/rapportere voldtekter, sik som gjengs oppfatning er pr idag.

Endre Stølsvik sa...

@John: Det er punkt 4. Du kan kalle det hva du vil - men det er punkt 4.

Jeg har ikke kokt opp de punktene selv. Følg linkene.