tirsdag, august 11, 2009

Olja tar slutt 2

Kommentar til TU's artikkel "Oljeproduksjon fram til 2050"

Hvor lang tid tar det å bygge opp en struktur og ett samfunn som kan tjene alle pengene vi trenger for import av det vi nå gjør, tjene på produksjon av varer og tjenester som vi eksporterer - utover olja? Fiskenæringen har vi *forhåpentligvis* i all framtid - men utover dette?

Tar det 15 år å gjøre en slik ekstrem snuoperasjon? 30? Mere?

Hvis vi sammenligner dette med de meget optimistiske 41 år (2050)? Eller, mye mer pessimistisk, men kanskje allikevel realistisk slik Svein Horn ovenfor kommenterer, 21 år (2030)? Husk at det kan være at vi, pga. omstendigheter vi ikke kontrollerer, må slutte med olje mye før dette. *Kanskje* vi får en fullstendig uant eskalering av GW? Eller *kanskje* Craig Venter og Esso sine alger produserer ren bensin rett fra CO2 mye tidligere enn antatt? Eller *kanskje* ett av solcelleselskapene endelig klarer å produsere noen devicer som konverterer solenergien direkte til strøm, som virkelig er utrolig billige?

Gitt at Norge er ett høykostland - kanskje det høyeste-kost-landet i verden? - så er det i effekt KUN high-tech vi kan satse på. Det hjelper ikke å starte å dyrke gulrøtter og poteter her til lands, hvis vi faktisk har lyst til å kjøre biler og se filmer på digre skjermer og ringe med kule telefoner. Eller ha maten vår i kjøleskap, for den saks skyld. ALLE andre land dyrker nemlig gulrøtter og poteter lettere og bedre enn oss.

Jeg synes vi sannelig burde få fart på sakene. Vi må begynne med dedikerte, store prosjekter NÅ. Gjerne innen fornybar energi - vi har jo tildels god peiling på noen aspekter rundt energiproduksjon. Her må staten i gang - og satse HARDT.

Hva med å investere alle pengene fra vår olje, hele oljefondet, inn i både norske og utelandske alternativ-energi selskap? Med klar forståelse av at dette ville vært venture-kapital som hadde høy risiko, MEN med både mulighet for ekstrem avkastning, eiet teknologi, OG endelig en litt bedre smak i munnen fra det faktum at vi direkte bidrar til å ødelegge planeten med olja vi pusher til verden og tjener oss fete på?

Å bare sitte og drøye og slakke og vente på framtida er jo regelrett uforsvarlig! Kina og India sitter faktisk ikke i ro og venter til olja er tom og ferdig før de TAR OVER VERDEN, folkens!!!

Jeg refererer i det innlegget til følgende kommentar fra Svein Horn:
Norge hadde sin produksjonstopp (peak oil) i 2000 med ca 180 mil. sm^3. siden da har oljeproduksjonene minket hvert år og var i fjor på ca 120 mil. sm^3, den samme produksjonene vi hadde i 1992. Se figur basert på oljedirektoratets tall:

Peak oil 1992 - stolpediagram

Dermed er det absolutt på sin plass å advare om at oljealderen er på hell. Vi har kanskje oljeproduksjon i 2050, men den vil være mye lavere enn i dag.

E anerkjent svensk forskninsgruppe publiserte nylig et studie kalt "A decline rate study of Norwegian oil production" som kan hentes her: http://www.peakoil.net/publications/a-decline-rate-study-of-norwegian-oil-production
Fra deres konklusjon "The conclusion from the forecast is that Norway will barely be an oil exporter by 2030, with only a few hundred thousand barrels of oil available for export in the best case. This will have dramatic consequences for the Norwegian economy and for the world, as Norway presently is the world third largest oil exporter."

Dagbldet oppslaget er kanskje misvisende, med det synes jeg også oppslaget "Oljeproduksjon fram til 2050" er. Fakta er at Norges oljeproduksjon har minket dramatisk siden 2000, og trolig vil fortsette på samme måten. Dette er viktig å få frem i offentligheten.

Ingen kommentarer: