torsdag, september 17, 2009

El-biler ER mer miljøvennlige!

Kjapp kommentar til folk som hele tiden skal sutre om at el-biler har ett problem med fra hvor strømmen faktisk kommer av. Dette er jo selvfølgelig ett poeng - de fleste land har det ikke slik som oss i Norge, hvor vi har 100% miljøvennlig vannkraft - og istedet genererer de strøm med kullkraftverk som jo er ekstremt lite miljøvennlige ift. CO2 utslipp.

MEN: El-biler er mer miljøvennlig ift. utslipp uansett hvor strømmen kommer fra, altså selv om den er fra kullfyrte kraftverk. Hovedpoenget her er at et digert kraftverk har mye høyere virkningsgrad enn en simpel "transportabel generator" som en bensin-, gass- eller diesel-motor jo utgjør. Siden en el-motor har veldig høy effektivitet (over 90%), så vil dette ende opp i netto gevinst, altså nær uansett hvor strømmen kommer fra. (Joda, man har også tap i linjeoverføring, lading av batteri (de blir varme - wasted energy), selvutlading av batteier, etc.. Men utgangspunktet er typisk en simpel bensinmotor med 35% energiutnyttelse!).

Men det ultimate poenget er at en el-bil kan lades på "hvilken strøm som helst" - det være seg vannkraft-, atomkraft-, kullkraft-, vindkraft-, solkraft-, saltkraft- eller hva som helst annen type kraft-basert strøm - eller en miks av dette, el-motoren driter jo i hvor elektronene kommer fra, so to speak. Dette gjør at man kan få bilen så miljøvennlig som tilgjengelig strømkraft er.

I tillegg håper man jo på CO2-fangst fra slike (kull)kraftverk - hvilket man jo selvfølgelig kan glemme for det nevnte "transportable kraftverket" som f.eks. bensinmotoren i en bil utgjør.

Ergo så vil nettoen for el-biler alltid være fordelaktig - det gjelder nå, men spesielt framover i tiden.

Ingen kommentarer: